www.bord.bg www.capitol.bg www.capitolcatering.eu www.sarta.eu

СПОРТИСТ НА ВАРНА

НOМИНАЦИИ НА СПОРТНИТЕ ЖУРНАЛИСТИ

Атанас Скатов пристигна в базов лагер
Атанас Скатов пристигна в базов лагер

След големия си успех като първия българин изкачил два върха за рекордно краткото време от 5 дена и 11часа алпиниста Атанас Скатов пристигна в базов лагер преди броени минути и предаде по сателитния си телефон.

 

" Жив и здрав съм и на сигурно място вече. Не можах да звънна по-рано, защото телефона ми замръзна на върха .Изкачвахме се при минус 35 градуса и много силен вятър. Радвам се, че успях да изкача и Лхотце и Еверест и да стана единствения от участниците от всички експедиции -около 400 алпиниста и 400 шерпи, да го направя за 5 дни и 11 часа. Направил съм страхотни снимки и видеа. Снимал съм изгрева от Еверест . Много е красиво.Надявам се да мога да ги изпратя ако техниката ми позволи.

Имаше много силни емоции този път. Един непалец шерп умря вчера в ръцете ми на 8700 м височина.Опитвахме се около един час да го спасим , но не успяхме. Аз вече съм се качвал по Северния ръб , но от тази страна е много по-трудно. Цели групи се отказваха и се връщаха обратно. Условията тази година бяха много по- трудни от миналата. Доста се уморих. Моето желание е да си дойда по най-бързия начин в България " - сподели Наско по сателитния си телефон.

 

Тази година времето в Хималаите е доста по-неблагоприятно от това през 2016 година. Успеваемостта на изкачванията до момента за 2017 година е 20 % а през 2016 тя е била 68%- повече от 3 пъти по-добра. Броят на смъртните случаи ( около 10) също вече е по-голям, като най-значителния случай е на най-известния швейцарски алпинист Ули Щек, който падна при инцидент в близост до вр. Нупце на 30.04.2017 при аклиматизация за осъществяване на траверса Еверест-Лхотце.

 

С това си изкачване алпиниста-веган Атанас Скатов стана първият българин успял да изкачи два осемхилядника за рекордното време от малко под 6 дни, безпрецедентно за България а и в света.

 

Това е шести осемхилядник в колекцията на Скатов - Еверест север (2014), Манаслу (2015) и Аннапурна и Макалу (2016), Лхотце ( 2017) и Еверест юг ( 2017),които е осъществил за неимоверно краткия срок от 3 години. В рамките на тези три години той успя да изкачи Еверест два пъти по два различни маршрута , с което се превръща в единствения българин постигнал това до този момент.

 

Изкачванията са част от проекта му за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на храна от животински произход.

Към новините

Facebook

За контакти e-mail: info@sportistnavarna.com , мобилен: +359 (0) 888 603 841
Всички права запазени 2011. Created by Sarta Ltd