www.bord.bg www.capitol.bg www.capitolcatering.eu www.sarta.eu

СПОРТИСТ НА ВАРНА

НOМИНАЦИИ НА СПОРТНИТЕ ЖУРНАЛИСТИ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ФОНДАЦИЯ „КОР КАРОЛИ“ – КАПИТАН ТОМА ТОМОВ ЗА СЕДЕМНАДЕСЕТОТО ИЗДАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНАТА РЕГАТА „КОР КАРОЛИ"
ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ФОНДАЦИЯ „КОР КАРОЛИ“ – КАПИТАН ТОМА ТОМОВ ЗА СЕДЕМНАДЕСЕТОТО ИЗДАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНАТА РЕГАТА „КОР КАРОЛИ"

„Кор Кароли“ – ветроходното състезание за което казват – „Регатата на регатите“. Това е най-обичаната регата, защото в нея участва елитът на българското ветроходство. Регата, която се прави с много любов, добра организация и отношение, както от страна на организаторите, така и от страна на участниците. За седемнадесетото издание на ветроходнтото състезание говори председателят на Фондация „Кор Кароли“ – капитан Тома Томов.

Да, това е седемнадесето издание на регатата, първото беше през 2001 година, като идеята на учредяването на тази регата беше на Стефан Методиев /бившият председател на фондацията/, който се оттегли, но активно помага и от тогава всяка година се провежда и се превърна в едно привлекателно събитие за всички ветроходци у нас на килови яхти. Особено последните десетина години, след като се появиха много хубави, модерни и бързи състезателни и круизни яхти. „Кор Кароли“ наистина стана една богата, пищна и интересна регата за всички.

Тази година стартът е във Бургас. Това как се приема във ветроходните среди? Това ли е най-голямата новина тази година?

Тази година за първи път организаторите изнасят старта в друг град и в това няма нищо необичайно. В крайна сметка българското ветроходство не може да има центрове и ние във Варна да си правим варненски регати, а в Бургас да си правят бургаски такива. Българското ветроходство има един център и това е България. В целите на фондацията е заложено и идеята на кап. Георги Георгиев – всички да се обединяваме, а не да се разделяме. И ние сме много радостни, че Община Бургас, начело с кмета, Пристанище Бургас и яхт клубовете в Бургас приемат регатата радушно и с голямо желание съдействат, и ни партнират.

Стартът е в Бургас, но финалът е във Варна, което равнопоставя двата града.

Съорганизатор на регатата открай време е Община Варна и за това самото събитие се прави така, че да застъпи празника на Варна – 15 август. Затова държим най-важните моменти или старта или финала с награждаването да са във Варна. В този ден ние сме част от програмата на Община Варна и между 18,30 и 19,30 ч., ще бъдем на сцената, разположена на Морска гара, където ще се проведе награждаването, свързано с крайното класиране.

А „Варна – младежка столица 2017“ вписва ли се в идеята за регатата „Кор Кароли“?

Е, да разбира се, повече от логично. Регатата се прави за младежите. Регатата се прави от една страна за тези които вече са се утвърдили във ветроходния спорт и тези които сега прохождат, сега трябва да им се даде шанс и да ги стимулираме да наблегнат на спорта.

Колко са общо милите тази година, които трябва да бъдат изминати?

Общо са около 110 мили. Първата гонка ще стартира на 13 август сутринта, от Бургас до Св. Влас. Тя е около 20 мили, като с ляв борд ще се вземе острова Св. Анастасия. Втората гонка ще стартира сутринта на 14 август, от Св. Влас, до Варна. Това е по-дългата гонка, тя е около 40 мили. Последната гонка, на 15 август, ще стартира сутринта, около 10 часа, от вълнолома на Варна. Ще бъде във Варненския залив за да се създаде атракция на варненци и гостите на града, в празничния ден.

Защо Про-Ам гонките намирт своето място и се налагат в регатата?

Да, Про-Ам гонките се наложиха от няколко години. И тази година ще има такава, на 12 август, в Бургас, Тя е демонстрационна и цели повече хора, да се качат на яхта, да се докоснат, да почувстват, макар за час-два трепета, емоцията и тръпката на ветроходството. В тази Про-Ам гонка ще поканим и спонсорите на събитието, за да усетят, точно какво е плаването под ветрила. Това е още една атракция за гражданите на Бургас, защото Община Бургас има амбицията това да се превърне в градски празник. Едно такова състезание е привлекателна атракция за гражданите и гостите на града.

Има ли някои много нетърпеливи яхти и екипажи, които са подали вече заявка?

Вече имаме отговор на изпратените покани до руснаци и украинци и сега оформяме формалностите по участието на няколко лодки от там.

Благодаря на председателя на Фондация „Кор Кароли“ кап. Тома Томов за очакваната с голям интерес ветроходна регата „Кор Кароли“.

Към новините

Facebook

За контакти e-mail: info@sportistnavarna.com , мобилен: +359 (0) 888 603 841
Всички права запазени 2011. Created by Sarta Ltd